Menu
Dla mediów

Twój Partner w Biznesie

 

1 grudnia 2017, 09:15

MAKRO Polska z barokową strefą historyczną na gali Gault&Millau

Podczas uroczystej gali Gault&Millau, która odbyła się 27 listopada we Wrocławiu, wyłoniono najlepszych szefów kuchni w Polsce w 5 kategoriach. Partnerem gali była sieć hurtowni MAKRO Polska, która przygotowała ekspozycję inspirowaną barokiem. 

 

W Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu zebrało się  600 gości, w tym niemalże 400 szefów kuchni z całej Polski. Była to niepowtarzalna okazja do kulinarnej podróży w czasie – od średniowiecza po współczesność. Szefowie kuchni przygotowali inspirowane sześcioma epokami dania, serwowane przy specjalnych aranżacjach, muzyce i pokazach. Ekspozycję skupiającą się na okresie baroku przygotowało MAKRO Polska wspólnie z Gastro Magic. Na gości czekała nie tylko wyjątkowa aranżacja wideo, ale też degustacja tortu z kapusty, który – wzorując się na XVII wiecznej recepturze – odtworzył Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla  Jana III w Wilanowie. Stoisku przyświecało dumne i charakterystyczne dla epoki barokowej hasło – Złoto i Przepych. Była to także okazja do zapowiedzi nowego projektu MAKRO Polska, który rozpocznie się w marcu 2018 r. – Polskie Skarby Kulinarne. Misją programu jest zwiększanie świadomości Polaków na temat bogactwa tradycji naszego kraju oraz rozbudzenie wśród nich patriotyzmu kulinarnego. Realizowana jest ona poprzez szereg warsztatów, spotkań i materiałów edukacyjnych skierowanych do szefów kuchni, restauratorów i uczniów szkół gastronomicznych. Wybitni szefowie kuchni i historycy tworzą Radę Programową, której liderem jest Maciej Nowicki. Głównym partnerem programu jest Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

 

Podczas uroczystości wręczono nagrody dla najlepszych szefów kuchni w pięciu kategoriach – Szef Roku, Szef Jutra, Kobieta Szef, Młody Talent oraz Szef Kuchni Tradycyjnej. Nagrodę Szefa Roku otrzymał Witold Iwański, szef kuchni restauracji Aruana w Serocku. Szefem Jutra okrzyknięto Pawła Stawickiego z restauracji Mercato w Gdańsku. Kobietą Szefem została Iwona Niemczewska, szef kuchni szczecińskiej restauracji Z Drugiej Strony Lustra. Nagrodę w kategorii Młody Talent otrzymał Michał Gniadek, szef kuchni restauracji Plato w Warszawie. Szefem Kuchni Tradycyjnej został Wojciech Harapkiewicz, którego dań można skosztować w restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju.

 

Laureaci konkursu w kategoriach Szef Roku – Witold Iwański oraz Szef Kuchni Tradycyjnej – Wojciech Harapkiewicz to członkowie Rady Programowej prowadzonego przez MAKRO Polska programu Szef dla Młodych Talentów. To projekt skierowany do uczniów szkół gastronomicznych, który ma na celu umożliwienie im nauki od najlepszych szefów kuchni m.in. poprzez Miksery Kulinarne – cykliczne, bezpłatne spotkania edukacyjne w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie – oraz staże w wiodących polskich restauracjach.

 

Podczas gali miała też premierę IV edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau, którego partnerem jest MAKRO Polska. W wydaniu na 2018 rok znalazły się rekomendacje 580 restauracji, 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić.

Załączniki

Gala Gault&Millau (8).jpg
rozmiar: 795 KB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (9).jpg
rozmiar: 487 KB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (10).jpg
rozmiar: 513 KB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (11).jpg
rozmiar: 1 MB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (12).jpg
rozmiar: 448 KB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (1).jpg
rozmiar: 415 KB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (3).jpg
rozmiar: 1 MB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (4).jpg
rozmiar: 1016 KB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (6).jpg
rozmiar: 738 KB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (13).jpg
rozmiar: 2 MB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (14).jpg
rozmiar: 2 MB
typ: .jpg
Gala Gault&Millau (2).jpg
rozmiar: 2 MB
typ: .jpg

Kontakt dla mediów

Inne formaty komunikatu