Menu
Dla mediów

Twój Partner w Biznesie

 

Wyniki wyszukiwania słowa kluczowego: „Polskie Skarby Kulinarne“

4 października 2018

MAKRO Polska świętuje setną rocznicę niepodległości

11 listopada 2018 r. świętujemy setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Z tej okazji sieć hurtowni MAKRO Polska rozpoczyna Kulinarne Zjednoczenie Polski – edycję specjalną programu Polskie Skarby Kulinarne. W ramach projektu ukaże się książka „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” oraz w dn. 5-11 listopada odbędzie się Tydzień Kuchni Polskiej, podczas którego lokale w całej Polsce wprowadzą specjalne menu. 4 października w Forcie Mokotów – Szarotka w Warszawie odbyła się uroczysta inauguracja projektu, której towarzyszyła także inauguracja trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów.

więcej
8 maja 2018

Bociany, łabędzie i minogi, czyli co jedzono w dawnej Polsce? (wideo)

Współczesna kuchnia polska jest zdecydowanie uboższa przykładowo od tej z XVII i XVIII w. Wówczas, chociaż jadano mniej, spożywano produkty różnorodniejsze. Niczym wielce niezwykłym nie było np. zjedzenie bociana czy łabędzia. Wbrew temu, co mogłoby się nam wydawać, nie objadano się jednak cały czas mięsem, a ważne miejsce w jadłospisie stanowiły warzywa.

więcej
30 kwietnia 2018

Jak Polacy postrzegają rodzimą kuchnię? (wideo)

Bigos i kapuśniak to najbardziej typowe polskie potrawy, niezapożyczone z innych krajów – przynajmniej tak uważają respondenci, którzy wzięli udział w badaniu „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?”. Co ciekawe, mimo tego to smak słony, a nie kwaśny badani uznali za najcharakterystyczniejszy dla naszej kuchni. Najmocniej kojarzoną z nią przyprawą jest z kolei według nich czosnek.

więcej
13 kwietnia 2018

„Pewne rzeczy są tak stare, że aż nowe” – nowy program edukacyjny Polskie Skarby Kulinarne

Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, ale prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki czerpiąc z różnych kultur. Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju i rozbudzenie wśród nich patriotyzmu kulinarnego. Mecenasem programu jest MAKRO Polska, a głównym partnerem – Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Konferencja prasowa inaugurująca program odbyła się 10 kwietnia br. w Akademii Inspiracji MAKRO.

więcej