Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów
23 października 2012, 09:31

Polscy kucharze zdobyli brązowy medal na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie

Młodzieżowa Reprezentacja Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni zdobyła brązowy medal na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie, która należy do najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie. Patronat nad przygotowaniami zespołu objęła firma MAKRO Cash & Carry.

Młodzieżowa Reprezentacja w składzie: Bartłomiej Pawlikowski, Michał Szcześniak,  Michał Budnik, Cezary Powała, Tobiasz Herman, Mateusz Kowalski, Michał Sławik i Piotr Kuziela obroniła tytuł z minionych olimpiad – brązowy medal w kategorii restauracja.

Zespół miał za zadanie przygotować set menu: przystawka i danie główne w ilości niemal 100 porcji. Oceny jurorów odnosiły się natomiast do różnych aspektów pracy naszych reprezentantów takich jak technika kulinarna, przygotowanie półproduktów, szybkość wydawania dań.

Poziom konkurencji rośnie z roku na rok, jednak nasza młodzież wcale  nie ustępuje miejsca reprezentantom innych krajów, co potwierdza zdobycie brązowego medalu. Od początku wierzyliśmy w sukces polskiej reprezentacji, dlatego MAKRO Cash & Carry objęło patronatem  przygotowania do Olimpiady. Zwycięska ekipa przez blisko rok regularnie trenowała w Kuchni Pokazowej MAKRO Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości, która, na co dzień służy szkoleniom profesjonalistów – powiedział Grzegorz Kazubski, szef Centrum HoReCa w MAKRO.

Do głównych czynników, które przyczyniły się do naszego sukcesu zaliczam dobrze
wyselekcjonowanych zawodników i niezwykle zaangażowanych trenerów. Jestem dumny z
młodzieży, z którą mieliśmy okazję pracować! Nie udałoby się nam również bez
odpowiedniego miejsca do treningów, którego użyczyło nam MAKRO Cash & Carry
– dodał Jarosław Uścińki,  Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
 
O Olimpiadzie:
Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Niemczech, podobnie jak igrzyska olimpijskie organizowana jest co 4 lata. Pierwsze tego typu zawody odbyły się we Frankfurcie. Początkowo były jedynie małym kulinarnym konkursem, który z czasem zyskał większą popularność. Teraz starają się w niej wziąć udział najznakomitsi mistrzowie kuchni z całego świata, a także młodzi, utalentowani adepci sztuki kulinarnej. Podczas zawodów mogą zaprezentować swoje umiejętności, a także podzielić się doświadczeniem z kolegami po fachu.

Kontakt dla mediów

Michał Skup
Michał Skup
Dyrektor ds. Prawnych i Regulacyjnych
MAKRO Polska