W środę 20 czerwca w Solnym Mieście w Wieliczce podczas imprezy „Lasagna w skali MAKRO” grupa ponad 100 kucharzy pobiła rekord w pieczeniu największej lasagny świata. Ważyła ona 4 tony 865 kg i miała powierzchnię ponad 57 m2. Polscy kucharze pobili dotychczasowy rekord ustanowiony w 1993 roku w Kalifornii, a wielicka lasagna została wpisana do Księgi Rekordów Guinessa. Sponsorami imprezy była restauracja Magillo oraz MAKRO Cash & Carry.
Do upieczenia rekordowej lasagny wykorzystano imponującą ilość składników, m.in.:1,5 tony makaronu oraz ponad 400 kg mięsa mielonego, 90 litrów oleju ponad 400 kg sera. Nad przygotowaniem prawie 5 tonowej lasagny przez całą dobę pracowało ponad 100 kucharzy.
Przygotowania rozpoczęto już we wtorek od rozładowania kilku ton surowców niezbędnych do upieczenia lasagny. Pierwsze prace rozpoczęły się w środę tuż po północy. Już od początku wydarzeniu towarzyszyły duże emocje i oczekiwania. Pogoda dopisała, a licznie zebrani uczestnicy imprezy dopingowali kucharzy. Proces pieczenia obserwowały setki ludzi, w tym kucharze włoskiej reprezentacji piłkarskiej, która podczas UEFA Euro 2012 rezyduje kilkaset metrów od Solnego Miasta w Wieliczce. Po ogłoszeniu wyniku wszyscy mieli okazję skosztować rekordowej lasagny.
„Lasagna w skali MAKRO” to już druga tego typu impreza zorganizowana przy udziale MAKRO Cash & Carry oraz restauracji Magillo. W sierpniu 2010 roku
dzięki współpracy obu firm, w Krakowie upieczona została największa pizza świata.