Warszawa, 21 listopada 2011 r.: Mateusz Kowalski i Michał Sławik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu zostali laureatami pierwszego miejsca III edycji konkursu Zgotuj sobie sukces. Oprócz nagrody w wysokości 10 000 zł, zwycięska ekipa otrzymała także miesięczny staż w pięciogwiazdkowym hotelu w Portugalii wyróżnionym jedną gwiazdką Michalin oraz będzie reprezentować Polskę na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.
Finał III edycji konkursu Zgotuj sobie sukces odbył się w ubiegły piątek, 18 listopada w MAKRO Centrum Rozwoju Firm w Warszawie. Zadaniem finalistów było przygotowanie dania głównego i przystawki z produktów, znajdujących się z black boxie. Zwycięskimi potrawami okazały się być confit z łososia na sosie sałaciano - ziołowym z risotto borowikowym oraz comber z królika na pikantnej salsie z avocado i fusili w sosie porowo - ziołowym, które przygotowali Mateusz Kowalski i Michał Sławik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
- Wygrana w konkursie oznacza dla nas wielki krok w stronę urzeczywistnienia naszych kulinarnych marzeń oraz da nam szansę (z czego najbardziej sie cieszymy) rozwinąć nasze umiejętności w Lizbonie na praktykach, w pięciogwiazdkowym hotelu oraz w Erfurcie na mistrzostwach świata – przyznają zgodnie Mateusz Kowalski i Michał Sławik.
Oprócz stażu w Lizbonie i udziału w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie,
laureaci pierwszego miejsca otrzymali także 10 000 zł. Nagrodzeni zostali również nauczyciel zwycięskiej ekipy oraz szkoła, do której uczęszczają.
– Cieszymy się bardzo, że nie tylko my zgotowaliśmy sobie sukces, ale także dzięki zdobyciu nagrody dla szkoły pomożemy innym pasjonatom z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu doskonalić się w zawodzie – dodaje Kowalski.
Drugie miejsce w konkursie otrzymali Bartłomiej Pawlikowski oraz Kamil Skarżyński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskie – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim. Ta ekipa otrzymała także nagrodę Jury komplementarnego, w skład którego wchodzili dziennikarze i krytycy kulinarni. Trzecie miejsce w Zgotuj sobie sukces zajęły Edyta Kaczmarczyk oraz Paulina Barska z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku.
- Poziom tegorocznego konkursu był wyjątkowo wysoki. Młodzi kucharze ujęli nas swoim profesjonalizmem i kulinarną kreatywnością – komentuje
Grzegorz Kazubski, szef Kuchni MAKRO Centrum Rozwoju Firm i sekretarz jury konkursu Zgotuj Sobie Sukces – Wyniki zawodów potwierdzają również, że początkujący adepci sztuki kulinarnej mają niezaprzeczalną wolę walki o swój sukces. Mam nadzieję, że dzięki doświadczeniom, jakie zdobyli podczas konkursu uda im się go zgotować jeszcze szybciej – dodaje Kazubski.
Zgotuj sobie sukces to konkurs organizowany przez MAKRO Cash & Carry wraz z , którego celem jest upowszechnianie umiejętności kulinarnych i organizacyjnych wśród przyszłych szefów kuchni. W tegorocznej, trzeciej już edycji Konkursu Zgotuj sobie sukces, wzięło udział 75 drużyn z całej Polski.