W sobotę, 5 listopada w stołecznym MAKRO Centrum Rozwoju Firm odbył się finał Mistrzostw Polski Sommelierów. Ich zwycięzcą został Pawel Demianiuk, który na co dzień pracuje w restauracji Amber Room. MAKRO Cash & Carry było partnerem strategicznym zawodów.
Najlepsi polscy sommelierzy rywalizowali w trzech konkurencjach: obsłudze klientów w restauracji i dopasowywaniu win do gotowego menu, dekantacji wina oraz opisowej degustacji win. Wszystkie zadania wykonywali na scenie, przed publicznością.
Zwycięzca, Paweł Demianiuk na co dzień pracuje warszawskiej restauracji Amber Room. Drugie miejsce zajął Paweł Białęcki z restauracji InAzia z sopockiego Hotelu Sheraton, trzecie Andrzej Strzelczyk z La Rotisserie, ze stołecznego hotelu La Regina.
Ogólnopolski turniej sommelierów, organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich jest stałym punktem w kalendarzu polskich imprez branżowych, a także eliminacją do zawodów międzynarodowych. Rodzimi finaliści uczestniczą w Mistrzostwach Europy i Świata, organizowanych przez Association de la Sommellerie Internationale – ASI, do którego należy polskie Stowarzyszenie. Celem organizowanych przez Stowarzyszenie zawodów jest prezentacja i ocena poziomu wiedzy oraz
umiejętności profesjonalistów związanych z winem i gastronomią.
Partnerem strategicznym tegorocznych zawodów była firma Makro Cash & Carry Polska, a markami patronującymi turniejowi: Acqua Panna i S. Pellegrino – włoskie wody mineralne.