Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów
30 maja 2011, 09:31

Kulinarna podróż po Niemczech, czyli nie tylko golonka

image mini

26 maja 2011 r. w MAKRO Centrum Rozwoju Firm odbyło się spotkanie, którego goście mogli przekonać się, że wbrew stereotypom, kuchnia niemiecka jest różnorodna i pełna ciekawych smaków. Wydarzenie było częścią polsko-niemieckiego festiwalu nowoczesnego sąsiedztwa „Sąsiedzi – Nachbarn 2.0”, a jego organizatorami byli firma MAKRO Cash & Carry oraz Ambasada Republiki Federalnej Niemiec.

Na spotkanie przybyli przedstawiciele Ambasady Niemiec, m.in. Pani Huberta von Fritsch, dziennikarze oraz czołowi blogerzy kulinarni, a także osobistości znane z zamiłowania do gotowania i dobrej kuchni – Grażyna Wolszczak, Monika Mrozowska oraz Artur Barciś.

Pierwszą część spotkania stanowił panel dyskusyjny na temat kuchni niemieckiej i jej różnorodności w zależności od regionu. Wśród rozmówców znaleźli się: Piotr Adamczewski z „Polityki”, Anna Wrońska – redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”, Artur Barciś oraz znani szefowie kuchni – Kurt Scheller i Grzegorz Kazubski. Paneliści podzielili się ze słuchaczami nie tylko swoją wiedzą, ale również osobistymi doświadczeniami i anegdotami związanymi z kuchnią niemiecką.

„Cieszymy się, że podczas festiwalu możemy choć odrobinę rozwiać niektóre ze stereotypów dotyczących kuchni niemieckiej. Pokazujemy naszym gościom, że kuchnia niemiecka różni się w zależności od regionu, a na jej ukształtowanie miały też wpływ różne kultury. Każda kuchnia może być fascynująca, jeśli podejmiemy wysiłek odkrycia tego, co w niej najlepsze” – powiedział Grzegorz Kazubski, szef kuchni MAKRO Cash & Carry.

Głównym punktem programu były warsztaty kulinarne prowadzone przez Grzegorza Kazubskiego i Kurta Schellera. Motywem przewodnim były szparagi. „Niemcy uwielbiają szparagi i są ich największym producentem w Europie. Co ciekawe jedzą ich tyle, że importują je również z Polski” – powiedział Piotr Adamczewski, znany felietonista tygodnika „Polityka”, autor i współautor wielu książek o tematyce kulinarnej. Pod okiem szefów kuchni goście przygotowali dwa dania: krem z białych i zielonych szparagów oraz szparagowy tort.

Organizatorzy spotkania: MAKRO Cash & Carry Polska oraz Ambasada Republiki Federalnej Niemiec.

image2

Kurt Scheller, Grażyna Wolszczak, Monika Mrozowska, Grzegorz Kazubski

image3

Artur Barciś i Anna Wrońska

image4

Prowadzący Roman Czejarek oraz paneliści: Kurt Scheller, Grzegorz Kazubski, Anna Wrońska, Artur Barciś i Piotr Adamczewski.

Kontakt dla mediów

Michał Skup
Michał Skup
Dyrektor ds. Prawnych i Regulacyjnych
MAKRO Polska