MAKRO Cash & Carry zorganizowało pierwsze spotkanie z cyklu warsztatów dla blogerek kulinarnych. Tematem wspólnego gotowania były potrawy ze świeżych ryb dostępnych w halach MAKRO.
Na pierwszy warsztat, zorganizowanych przez MAKRO Cash and Carry Polska, przybyło 14 blogerek.
Spotkanie zorganizowane w MAKRO Centrum Rozwoju Firm pod okiem Szefa Kuchni – Grzegorza Kazubskiego rozpoczęło się krótką demonstracją obróbki ryb - prowadzący opowiedział blogerkom, w jaki sposób ocenić świeżość ryby, jak filetować łososia i jakie dania można przygotować z poszczególnych części.
Następnie, zaproszeni goście rozpoczęli przygotowywanie dwóch potraw ze świeżych ryb: Łososia Buttefly z jaśminowym ryżem i salsą pomidorową oraz Halibuta na parze z puree ziemniaczanym z groszkiem zgodnie ze wskazówkami szefów kuchni.
Warsztaty to doskonała okazja, żeby dowiedzieć się w jaki sposób przygotować bardzo smaczną i ciekawą potrawę z ryb, co - wbrew pozorom - wcale nie jest takie proste, tym bardziej, że najczęściej my-Polacy przygotowujemy ją w panierce i smażymy w dużej ilości tłuszczu. Na ryby zaś warto spojrzeć kreatywnie – powiedziała Nina, prowadząca bloga ninawkuchni.blogspot.com.
Miło było spotkać na żywo koleżanki-blogerki, które dotychczas znałam tylko z łamów ich blogów, poszerzyć nieco wiedzę pod okiem fachowców, gotować wspólnie z innymi kulinarnymi pasjonatkami i degustować przygotowane dania – napisała na swoim blogu hania-kasia.blogspot.com, Hanna Stanicka.
Niektóre blogerki już zamieściły relacje z warsztatów, które są dostępne pod adresami: