Druga edycja konkursu „Zgotuj Sobie Sukces!” zakończona. Triumfowali kucharze z Warszawy i Gorzowa Wielkopolskiego. W piątek, 15 października odbyły się finały konkursu kulinarnego zorganizowanego przez MAKRO Centrum HoReCa i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Zwyciężyły zespoły z Warszawy i Gorzowa Wielkopolskiego.
W dniu finału dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania przystawki oraz dania głównego z produktów, których wcześniej nie znali. Uczestnicy konkursu otrzymali od międzynarodowego jury pudełka Black Box, w których znalazły się: sum europejski, cielęcina, ziemniaki, makaron tagliatelle, pomidory, burak czerwony, por, poziomki, cytryna, ciasto francuskie, pomidory cherry, pieczarki, koper i kolendra. Zadaniem zespołów było przygotowanie z otrzymanych składników w ciągu 1,5 godziny 6 przystawek i 6 dań głównych, które zostały następnie ocenione przez członków jury pod względem wizualnym oraz smakowym. Fantazja i doświadczenie młodych kucharzy zaowocowały takimi smakołykami, jak sum na delikatnej salsie warzywnej, górka cielęca pieczona w cieście francuskim czy udziec cielęcy z sosem z poziomki na czerwonym winie.
Zainteresowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej tym wydarzeniem było bardzo duże. Zgłosiło się aż 55 szkół, z czego dwadzieścia cztery weszły do półfinału. Członkowie jury wysoko ocenili przygotowanie uczestników do konkursu. „Wykorzystują więcej produktów lokalnych, niekoniecznie sezonowych. Smak i wygląd dań zdecydowanie się poprawiły, a aranżacje talerza i dekoracje są we właściwych proporcjach” - skomentował poziom tegorocznego konkursu Kurt Scheller, Honorowy Prezes OSSKiC i przewodniczący jury.
Zwycięzcami drugiej edycji konkursu zostali:
- 1 miejsce 10 000 zł - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 2 z Warszawy: Michał Szcześniak i Ariel Świstak, pod kierunkiem Agnieszki Hryczuk.
- 2 miejsce 6 000 zł - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 2 z Warszawy: Dominik Kowalczyk i Daniel Makulski, pod kierunkiem Bożeny Juzaszek.
- 3 miejsce 4 000 zł - Zespół Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego: Bartłomiej Pawlikowski i Kamil Skarżyński, pod kierunkiem Dawida Szkudlarka.
Jury komplementarne pod opieką Roberta Sowy, w składzie: Barbara i Piotr Adamczewscy, Monika Kucia, Maria Burska i Edyta Czerwińska przyznało nagrodę za Największą Kreatywność zdobywcom II miejsca - Dominikowi Kowalczykowi i Danielowi Makulskiemu. „Szkoła jest dość sztywna, a w takich konkursach, jak ten, młodzi ludzie mają więcej swobody. My, jako jury komplementarne patrzyliśmy nie tyle na profesjonalizm, ile na kreatywność i fantazję, wybaczając młodym drobne potknięcia” – powiedział Piotr Adamczewski, znany krytyk kulinarny. – „Dominik i Daniel potrafili wyjść poza ramy i wzbić się w powietrze, szukając nowych rozwiązań. I za to jest ta nagroda.”
Więcej o konkursie na www.zgotujsobiesukces.pl