W dniach 17-18 września 2010 w warszawskim Centrum HoReCa MAKRO odbyły się X Mistrzostwa Polski Sommelierów. Spośród 12 kandydatów, którzy przystąpili do turnieju, najlepszy okazał się Tomasz Kolecki-Majewicz, zdobywając po raz trzeci z rzędu tytuł mistrza.
Organizator turnieju - Stowarzyszenie Sommelierów Polskich – przygotował dla kandydatów nie lada wyzwania. Zarówno eliminacje, jak i finał Mistrzostw odbywał się w salach MAKRO Centrum HoReCa – firma MAKRO Cash & Carry była w tym roku partnerem strategicznym wydarzenia.
W rundzie eliminacyjnej uczestnicy musieli wypełnić test teoretyczny oraz dokonać oceny degustacyjnej dwóch win białych w połączeniu z zaserwowanym serem burgundzkim epoisses. Podczas egzaminu praktycznego jury oceniało umiejętności profesjonalnej obsługi, takie jak otwieranie i serwowanie szampana czy dekantacja wina.
Finał, do którego zakwalifikowano trzech sommelierów, polegał na trafnym nazwaniu alkoholu podanym do tzw. degustacji „w ciemno”. Ostateczna rozgrywka przyniosła spore emocje, także ze względu na niewielkie różnice w punktacji uzyskanej przez finalistów.
Decyzją jury, najlepszym sommelierem X Mistrzostw Polski został Tomasz Kolecki-Majewicz, v-ce Mistrzem Andrzej Strzelczyk, a II v-ce Mistrzem okazał się Paweł Białęcki. Zwycięzca tegorocznej edycji Mistrzostw Polski będzie reprezentował nasz kraj w listopadowych Mistrzostwach Europy, które odbędą się w Strasburgu.
Centrum HoReCa MAKRO, w którym odbyły się tegoroczne Mistrzostwa, to nowoczesny kompleks szkoleniowo-doradczy przygotowany z myślą o profesjonalnych klientach z branży hotelarsko-gastronomicznej. Obejmuje w pełni wyposażoną kuchnię wzorcową, chłodnie, pomieszczenia do prezentacji niezbędnych urządzeń, modelową piwniczkę win oraz pokój degustacyjny.
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zrzesza ponad 60 członków, którzy oddają się pasji i pracy na rzecz podnoszenia kompetencji zawodowych i kreowaniu kultury wina w polskiej gastronomii. Organizacja założona w 2000 roku należy do światowego związku sommelierskiego L’Association de la Sommellerie Internationale – ASI. Celem organizowanych przez Stowarzyszenie zawodów jest prezentacja i ocena poziomu wiedzy oraz umiejętności profesjonalistów związanych z winem i gastronomią.