14 stycznia 2018 r. odbędzie się 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy (WOŚP). Tym razem pieniądze będą zbierane na wyposażenie oddziałów neonatologicznych. Wsparcie WOŚP będzie można połączyć ze… zjedzeniem posiłku.
Na tegoroczny Finał WOŚP Fundacja Klubu Szefów Kuchni (FKSK) oraz MAKRO Polska przygotują dla uczestników wydarzenia 4500 l zupy pomidorowej z warzywami i wołowiną. Potrawy będzie można skosztować pod Pałacem Kultury i Nauki w Warszawie. Przy okazji zostaną zebrane pieniądze dla WOŚP.
Oprócz tego, aby wspomóc WOŚP, w specjalnym namiocie pod Pałacem zostanie otwarta restauracja pop-up. „Set menu będzie składało się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru” – zauważa w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Jarosław Walczyk, prezes FKSK. Produkty dla restauracji dostarczy MAKRO Polska.
Sieć hurtowni przekazała także na licytację dla WOŚP kolację dopasowaną do oczekiwań zwycięzcy, którą przyrządzą w jego domu szefowie kuchni. „Zaproponujemy ekskluzywną kolację z pięciu dań, którą będziemy mogli przygotować razem ze zwycięzcą. Oczywiście wybierze on produkty, z których będzie chciał mieć ją przyrządzoną” – mówi Cezary Powała, szef kuchni pokazowej w hali MAKRO nr 1 w Warszawie.
„Jak co roku MAKRO zorganizuje również kwesty w swoich halach. W hali nr 1 w Warszawie kwesta będzie połączona z degustacjami. Mamy produkty przygotowane specjalnie na tę okazję” – informuje Michał Grzywacz, szef kuchni pokazowej w hali MAKRO nr 1 w Warszawie.