Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów
31 października 2018, 08:39

Książka „Sto receptur na sto lat niepodległości” z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości

Książka „Sto receptur na sto lat niepodległości” z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości

Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, sieć hurtowni MAKRO Polska wydała bezpłatną książkę „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, zawierającą historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje tych przepisów autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Książka wydana jest w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.

 

W książce znajduje się 50 receptur historycznych oraz ich nowoczesne interpretacje. Szefowie kuchni przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii oraz wzbogacili je o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne, dokonując tym samym symbolicznego zjednoczenia kulinarnego w wymiarze czasowym i regionalnym.

 

Poprzez wydanie książki celebrujemy niezwykłą rocznicę oraz dokonujemy wspólnie kulinarnego zjednoczenia naszego kraju, przekazując również inspiracje szefom kuchni na całym świecie” - jak mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w firmie MAKRO Polska.

 

Książka zostanie bezpłatnie przekazana do ambasad Polski na całym świecie, szkół gastronomicznych, restauracji i hoteli biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej. Książka w wersji elektronicznej dostępna będzie na stronie: www.polskie-skarby-kulinarne.pl

 

W tworzeniu książki brali udział tacy szefowie kuchni jak:

- Paweł Serafin – szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, który przewodniczy gronu ambasadorów,

- Philippe Abraham – szef kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie,

- Michał Arciszewski – szef kuchni restauracji Prowincja w Supraślu,

- Michał Bałazy – szef kuchni w restauracjach K1 Business Center,

- Mariusz Bizub – szef kuchni Restauracji Zakopiańskiej w Zakopanem,

- Przemysław Błaszczyk – szef kuchni restauracji Novo w Katowicach,

- Dżenneta Bogdanowicz – szefowa kuchni Agroturystyki Tatarskiej Jurty w Kruszynianach,

- Łukasz Cichy – szef kuchni Restauracji Biała Róża w Krakowie,

- Marcin Czekalewski – szef kuchni Restauracji Oranżeria Hotel Rzeszów,

- Katarzyna Daniłowicz – szefowa kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu,

- Janusz Fic – szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach,

- Michał Grzywacz – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,

- Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju,

- Piotr Kaciuba – szef kuchni Zamku Dubiecko,

- Grzegorz Labuda – szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku,

- Małgorzata Marchewka – szefowa kuchni Restauracji Folk Gospoda w Warszawie,

- Adrianna Marczewska – szefowa kuchni Bistro Wuwu w Warszawie,

- Michał Markowicz – szef kuchni restauracji w hotelu Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Dąbrowie,

- Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina 88 w Poznaniu,

- Iwona Niemczewska – szefowa kuchni restauracji Z Drugiej Strony Lustra w Szczecinie,

- Mariusz Pieterwas – szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni,

- Cezary Powała – szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie,

- Jakub Reszka – szef kuchni restauracji ORZO w Poznaniu,

- Jarosław Sak – szef kuchni restauracji Trybunalska City Pub w Lublinie,

- Mariusz Siwak – szef kuchni Restauracji Hotelu Park w Szczecinie,

- Szymon Sławiński – szef kuchni restauracji Modra Kuchnia w Poznaniu,

- Bolesław Sobolewski – szef kuchni restauracji Na Kuncu Korytarza w Szczecinie,

- Michał Szcześniak – szef kuchni restauracji Elixir w Warszawie,

- Jarek Walczyk – szef kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie.

 

Kontakt dla mediów

Michał Skup
Michał Skup
Dyrektor ds. Prawnych i Regulacyjnych
MAKRO Polska