Michel Moran poprowadzi cykl warsztatów w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Pierwsze spotkanie poświęcone daniom z ryb przygotowanych zgodnie z filozofią zero waste odbędzie się 26 czerwca.
Warsztat zatytułowany „Ryba od głowy do ogona według Michela Moran” jest odpowiedzią na coraz bardziej popularny w branży gastronomicznej trend zero waste. Uczestnicy warsztatów wspólnie z gościem specjalnym i Sylwią Stachyrą, Executive Chefem Akademii Inspiracji MAKRO przygotują dania wykorzystując poszczególne elementy ryb. Zapoznają się także z technikami kulinarnymi oraz sposobem serwowania i prezentacji dań zgodnych z ideą zero waste.
- Ważny i zarazem trudny temat poszanowania środowiska trafił również do polskiej gastronomii. Chociaż pierwsze skojarzenia z tym tematem dotyczą obowiązków związanych z segregacją śmieci, to w przypadku restauratorów powinno się myśleć przede wszystkim o tym, jak najlepiej wykorzystywać produkty i tym samym ograniczyć marnowanie jedzenia – mówi Sylwia Stachyra, Executive Chef Akademii Inspiracji MAKRO.
W tym roku, oprócz warsztatów poświęconych daniom z ryb przygotowanych w zgodzie z ideologią zero waste, Michel Moran poprowadzi w Akademii Inspiracji MAKRO spotkanie kulinarne z udziałem dzieci oraz warsztaty na temat planowania świątecznego menu.
Więcej informacji można znaleźć na fanpage’u Akademii Inspiracji na Facebooku: www.facebook.com/AkademiaInspiracjiMAKRO. Zapisy na warsztaty oraz terminarz szkoleń dostępne są na stronie internetowej www.akademia-inspiracji-makro.pl.