MAKRO Polska zostało partnerem 51. edycji Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich, który odbędzie się w dniach 16 – 24 sierpnia w Zakopanem. W ramach festiwalu sieć hurtowni wraz z czołowymi szefami kuchni z Podhala promować będzie szlak kulinarny.
Uruchomiony w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne szlak kulinarny w Zakopanem ruszył 9 sierpnia br. Do akcji MAKRO Polska zaprosiło 8 czołowych szefów kuchni z Podhala. Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli dawne receptury, które pojawiły się w kartach dań ich lokali. Uczestnicy przemierzający szlak mają okazję spróbować historycznych dań w nowocześniej interpretacji, m.in. bigosu z dziczyzny, kurcząt na sposób kuropatw, pasty Liptauer czy szarlotki z jabłek i gruszek.
Odświeżeniem tradycyjnych podhalańskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni:
- Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazowej w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu;
- Mateusz Bafia z Restauracji STRH Bistro Art Cafe w Zakopanem;
- Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka;
- Roman Gerasik z Restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej;
- Jan Antoł z Restauracji TaTRadycja w Bukowinie Tatrzańskiej;
- Sławomir Kardaś z Restauracji Bubuja w Zakopanem;
- Michał Cichemski z Restauracji Dworzec w Zakopanem;
- Damian Taras z Restauracji Mała Szwajcaria w Zakopanem.
W ramach Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w sobotę 17 sierpnia, o godzinie 18:30 na scenie plenerowej Mateusz Bafia, szef kuchni Restauracji STRH Bistro Art Cafe oraz Damian Taras, szef kuchni Restauracji Mała Szwajcaria poprowadzą pokaz kulinarny z daniami kuchni podhalańskiej w roli głównej. Przygotują dla uczestników 50 porcji degustacyjnych kanapek z łososiem jurajskim oraz pastą Liptauer Garnier.
W czwartek 22 sierpnia przedstawiciele MAKRO Polska przybliżą dziennikarzom uczestniczącym w wydarzeniu założenia szlaku kulinarnego. Poczęstunek dla mediów przygotują: Sławomir Saguła, Jan Filipczyk, Mateusz Bafia, Damian Taras, Roman Gerasik oraz Jan Antoł.
Na uczestników Festiwalu Folkloru Ziem Górskich czeka wiele innych aktywności, takich jak m.in.: występy konkursowe góralskich zespołów z całego świata rywalizujących o Brązowe, Srebrne i Złote Ciupagi, Mistrzostwa Podhala w Powożeniu, niedzielny korowód ulicami Zakopanego czy Wystawa Owczarków Podhalańskich.
Podhalański Szlak Kulinarny to jedno z działań organizowanych przez MAKRO Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnego bogactwa naszego kraju. Więcej informacji na temat programu oraz szlaku można znaleźć na stronie programu www.polskieskarby.pl.