Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów
14 sierpnia 2019, 10:25

MAKRO Polska partnerem 51. Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich

MAKRO Polska partnerem 51. Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich

MAKRO Polska zostało partnerem 51. edycji Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich, który odbędzie się w dniach 16 – 24 sierpnia w Zakopanem. W ramach festiwalu sieć hurtowni wraz z czołowymi szefami kuchni z Podhala promować będzie szlak kulinarny.

 

Uruchomiony w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne szlak kulinarny w Zakopanem ruszył 9 sierpnia br. Do akcji MAKRO Polska zaprosiło 8 czołowych szefów kuchni z Podhala. Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli dawne receptury, które pojawiły się w kartach dań ich lokali. Uczestnicy przemierzający szlak mają okazję spróbować historycznych dań w nowocześniej interpretacji, m.in. bigosu z dziczyzny, kurcząt na sposób kuropatw, pasty Liptauer czy szarlotki z jabłek i gruszek.

 

Odświeżeniem tradycyjnych podhalańskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni:

- Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazowej w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu;

- Mateusz Bafia z Restauracji STRH Bistro Art Cafe w Zakopanem;

- Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka;

- Roman Gerasik z Restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej;

- Jan Antoł z Restauracji TaTRadycja w Bukowinie Tatrzańskiej;

- Sławomir Kardaś z Restauracji Bubuja w Zakopanem;

- Michał Cichemski z Restauracji Dworzec w Zakopanem;

- Damian Taras z Restauracji Mała Szwajcaria w Zakopanem.

 

W ramach Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w sobotę 17 sierpnia, o godzinie 18:30 na scenie plenerowej Mateusz Bafia, szef kuchni Restauracji STRH Bistro Art Cafe oraz Damian Taras, szef kuchni Restauracji Mała Szwajcaria poprowadzą pokaz kulinarny z daniami kuchni podhalańskiej w roli głównej. Przygotują dla uczestników 50 porcji degustacyjnych kanapek z łososiem jurajskim oraz pastą Liptauer Garnier.

 

W czwartek 22 sierpnia przedstawiciele MAKRO Polska przybliżą dziennikarzom uczestniczącym w wydarzeniu założenia szlaku kulinarnego. Poczęstunek dla mediów przygotują: Sławomir Saguła, Jan Filipczyk, Mateusz Bafia, Damian Taras, Roman Gerasik oraz Jan Antoł.

 

Na uczestników Festiwalu Folkloru Ziem Górskich czeka wiele innych aktywności, takich jak m.in.: występy konkursowe góralskich zespołów z całego świata rywalizujących o Brązowe, Srebrne i Złote Ciupagi, Mistrzostwa Podhala w Powożeniu, niedzielny korowód ulicami Zakopanego czy Wystawa Owczarków Podhalańskich.

 

Podhalański Szlak Kulinarny to jedno z działań organizowanych przez MAKRO Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnego bogactwa naszego kraju. Więcej informacji na temat programu oraz szlaku można znaleźć na stronie programu www.polskieskarby.pl.

Kontakt dla mediów

Michał Skup
Michał Skup
Dyrektor ds. Prawnych i Regulacyjnych
MAKRO Polska