Sieć hurtowni MAKRO Polska otworzyła Akademię Inspiracji w drugiej lokalizacji. Gościem specjalnym wydarzenia był Tim Raue, szef kuchni i właściciel berlińskiej restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin. Otwarcie Akademii jest jednym z wydarzeń towarzyszących projektowi Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019, w ramach współpracy partnerskiej.
Nowa Akademia Inspiracji znajduje się w hali MAKRO przy ulicy Jasnogórskiej w Krakowie. To wyjątkowe miejsce ma na celu wspieranie i inspirowanie branży gastronomicznej. 26 września – podczas uroczystej inauguracji – klienci oraz przedstawiciele mediów mieli okazję poznać przestrzeń Akademii zajmującą powierzchnię 370 metrów kwadratowych. Nowoczesne studio kuchenne Akademii składa się z sześciu 2-osobowych stanowisk szkoleniowych oraz ośmiu stanowisk do szkoleń barmańskich, baristycznych i sommelierskich. Szefem kuchni nowo otwartego miejsca został Zbigniew Sonik, od wielu lat związany z krakowską gastronomią.
– Misją naszej działalności w ramach Akademii Inspiracji jest merytoryczne oraz praktyczne wsparcie sektora HoReCa: szefów kuchni, właścicieli restauracji, cukierników, baristów, ale także uczniów szkół gastronomicznych i ich nauczycieli. Cieszę się, że naszą drugą lokalizację otwieramy w roku szczególnym dla krakowskiej gastronomii, kiedy to Kraków celebruje niezwykły i zasłużony tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej – mówi Dominik Branny, Prezes MAKRO.
– Otwarcie Akademii Inspiracji MAKRO w roku, w którym Miasto Kraków piastuje tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej, to kolejny dowód na to, że Kraków jest miastem rozwijającym się również w dziedzinie gastronomii. Przyczyniły się do tego zapewne bogate tradycje kulinarne regionu, wysoka jakość lokalnych produktów, tradycyjna krakowska gościnność i miła atmosfera. To właśnie Kraków, jako jedno z dwóch polskich miast, pojawia się na kartach słynnego przewodnika Michelin, gdzie wyróżnionych zostało 26 krakowskich restauracji. Niemal dwa razy więcej krakowskich lokali uhonorował Gault&Millau, a 8 rekomendował Slow Food Polska. Jesteśmy świadkami powstawania nowego produktu turystycznego Krakowa, jako znaczącego w skali Europy ośrodka turystyki kulinarnej. Szczególne znaczenie ma dla nas także aspekt edukacyjny, współpraca z utytułowanymi szefami kuchni, ekspertami kulinarnymi, działania skierowane do młodych uczniów i adeptów szkół gastronomicznych oraz do branży kulinarnej, a także mieszkańców i turystów – mówi Anna Korfel-Jasińskiej, Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa.
W dniu otwarcia, MAKRO przygotowało dla zaproszonych gości wiele atrakcji, m.in.: spotkania z ekspertami branży gastronomicznej oraz warsztat kulinarny, poprowadzony przez czołowego szefa kuchni i właściciela restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami, Tima Raue.
Wydarzeniu towarzyszyła premiera pierwszej książki Akademii Inspiracji pt. „Kolacja Inspiracji – od przystawki po deser. Zbiór porad i receptur”. Publikacja skierowana jest zarówno do restauratorów i szefów kuchni, jak i wszystkich pasjonatów jedzenia. Książka kulinarna stanowi kompletne oraz unikalne menu degustacyjne. Zawiera 24 przepisy wspierane przez porady, wskazówki i inspiracje dotyczące doświadczenia gości w restauracjach. Przepisy i porady zostały w całości przygotowane przez ekspertów współpracujących z Akademią Inspiracji.