Sieć hurtowni MAKRO Polska rusza z nową odsłoną bezpłatnych spotkań edukacyjnych Mikser Kulinarny, organizowanych w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Oprócz uczestnictwa w warsztatach oraz prelekcjach, uczniowie szkół gastronomicznych mogą wziąć udział w rywalizacji do Ogólnopolskiego Testu Kulinarnego – konkursu w formie edukacyjnej ścieżki wyzwań. Pierwsze spotkanie w nowej formule odbyło się 21 lutego w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie.
MAKRO Polska od lat wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. W IV edycji programu sieć hurtowni przygotowała odnowioną odsłonę bezpłatnych spotkań edukacyjnych Mikser Kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.
Uczestnicy mają okazję wziąć udział w pokazach kulinarnych oraz prelekcjach, poprowadzonych przez czołowych przedstawicieli polskiej branży gastronomicznej. Ponadto w ramach spotkań edukacyjnych mogą uczestniczyć w rywalizacji do Ogólnopolskiego Testu Kulinarnego – pierwszego tego rodzaju konkursu w postaci ścieżki wyzwań, sprawdzającej wiedzę teoretyczną i praktyczną. Uzbieranie największej liczby punktów za aktywność oraz test sprawdzający wiedzę teoretyczną umożliwi najaktywniejszym uczestnikom awans do konkursu.
Pierwsze spotkanie w odświeżonej odsłonie odbyło się w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie pod hasłem przewodnim „Ryba – od głowy do ogona. Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach”. Mikser Kulinarny przyciągnął ponad 80 uczniów szkół i klas gastronomicznych. Partnerem spotkania był „Polski Karp” – organizacja producentów zrzeszająca blisko 70 gospodarstw w całej Polsce.
Na uczestników czekał pokaz kulinarny poprowadzony przez Jana Filipczyka, szefa kuchni restauracji „Cichy Potok” oraz Zbigniewa Sonika, szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Wspólnie z uczestnikami szefowie przyrządzili zupę miso z karpiem w cieście faworkowym oraz karpia pieczonego z mini patisonem i boczniakiem różowym.
Podczas spotkania odbyła się także prelekcją, poprowadzona przez przedstawiciela organizacji „Polski Karp”. Uczniowie dowiedzieli się m.in. w jaki sposób ocenić świeżość ryby, jakie istnieją metody hodowli oraz sposoby filetowania ryb, w tym trymowanie.
Dla aktywnych uczestników spotkania przewidziano upominki, m.in. koszulki przekazane przez partnera programu – firmę ChemaN, a także książki „Elementarz Młodego Kucharza” wydane przez MAKRO Polska.
Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez MAKRO Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne.