Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów
3 kwietnia 2020, 11:00

MAKRO Polska z wydarzeniem specjalnym – Akademia Fine Dining’u

MAKRO Polska z wydarzeniem specjalnym – Akademia Fine Dining’u

13 lutego br. sieć hurtowni MAKRO Polska zorganizowała wydarzenie specjalne dla młodzieży szkolnej pt. Akademia Fine Dining’u. Spotkanie, którego celem była edukacja przyszłych szefów kuchni z zakresu tematyki fine dining'u oraz promowanie wśród nich chęci do ciągłego kształcenia się w zawodzie kucharza, miało miejsce w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Podczas wydarzenia uczniowie mogli poznać specyfikę fine dining’u, zdegustować menu, a nawet przećwiczyć profesjonalny serwis. 

 

Akademia Fine Dining’u została zorganizowana jako uzupełnienie wydanej przez Akademię Inspiracji MAKRO książki pt. „Kolacja Inspiracji – od przystawki po deser. Zbiór porad i receptur”. –  Podczas warsztatów dla młodzieży szkolnej, zauważyliśmy duże zainteresowanie tematem fine dining’u. Nic nie może równać się przekazowi od kucharzy, którzy kilkanaście lat pracowali w fine dining’owych restauracjach na całym świecie. Dlatego powstało wydarzenie, które było uzupełnieniem wydanej przez nas książki. Uczniowie krakowskich szkół gastronomicznych mogli dużo dowiedzieć  się, o pracy w restauracjach odznaczonych 3 gwiazdkami Michelin i wspólnie z szefami przećwiczyć profesjonalny serwis – tłumaczy Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO.

 

W wydarzeniu wzięli udział uczniowie małopolskich szkół gastronomicznych, dla których przygotowany został pełen inspiracji kulinarnych program o tematyce fine dining’owej. Uczestnicy spotkania mieli okazję poznać specyfikę pracy w lokalu gastronomicznym typu fine dining oraz serwis menu degustacyjnego. W ramach spotkania odbyły się m.in. pokazy kulinarne, prelekcje, degustacje oraz interaktywny quiz wiedzy. Poprowadzili je Trenerzy Akademii Inspiracji MAKRO: Rafał Zaręba, Tomasz Świerczek, Zbigniew Sonik, Sylwia Bochowicz-Kubiak i Tomasz Noga.

 

„Kolacja Inspiracji – od przystawki po deser. Zbiór porad i receptur” skierowana jest zarówno do restauratorów i szefów kuchni, jak i wszystkich pasjonatów jedzenia. Stanowi ona kompletne oraz unikalne menu degustacyjne. Zawiera 24 przepisy wspierane przez porady, wskazówki i inspiracje dotyczące doświadczenia gości w restauracjach. Przepisy i porady zostały w całości przygotowane przez ekspertów współpracujących z Akademią Inspiracji.

 

Akademia Inspiracji oferuje merytoryczne i praktyczne wsparcie dla partnerów biznesowych i klientów MAKRO. To miejsce, w którym eksperci doświadczeni w różnych dziedzinach nie tylko przekazują wiedzę niezbędną do codziennego prowadzenia biznesu, ale też rozbudzają pasję. W ofercie Akademii Inspiracji znajdują się m.in. warsztaty live cooking oraz szkolenia baristyczne, sommelierskie, kelnerskie czy kulinarne.

Kontakt dla mediów

Michał Skup
Michał Skup
Dyrektor ds. Prawnych i Regulacyjnych
MAKRO Polska