Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów
25 sierpnia 2020, 11:34

Ruszyła nowa edycja programu MAKRO Polska „Polskie Skarby Kulinarne”

Ruszyła nowa edycja programu MAKRO Polska „Polskie Skarby Kulinarne”

Po sukcesie poprzedniej edycji programu „Polskie Skarby Kulinarne”, MAKRO Polska ponownie zaprasza do odkrywania tradycji kuchni polskiej. Do znanych już z udziału w Skarbach pięciu regionów wkrótce dołączą dwa kolejne.

 

Polskie Skarby Kulinarne to jeden z flagowych programów CR MAKRO Polska. Jego celem jest odnowienie i promocja bogatego dziedzictwa i tradycji kuchni polskiej. Dzięki zaangażowaniu do tych działań szefów kuchni i restauracji z pięciu polskich regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Zakopanego i Podhala) udało się „przywrócić do życia” dziesiątki zapomnianych receptur, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni. W plebiscycie „Najlepsza restauracja” goście lokali wybrali najlepsze ich zdaniem miejsca i dania.

 

– Ciepłe przyjęcie Polskich Skarbów Kulinarnych zarówno przez szefów kuchni, właścicieli restauracji,  jak również, a raczej przede wszystkim przez klientów, dodało nam energii do prac nad kolejną odsłoną programu – mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej MAKRO Polska. – Jesteśmy szczególnie dumni, że dołączają do nas nowe restauracje, a także nowe regiony. Niebawem Polskie Skarby zawitają do Wielkopolski oraz na Warmię i Mazury.

 

Udział w programie potwierdziło już ponad 100 restauracji, a wciąż napływają kolejne zgłoszenia. Oprócz największych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, czy Trójmiasta, Polskie Skarby będą obecne także w Zakopanem, Nowym Targu, Kątach Rybackich, Rynie, Chobienicach, Karpaczu, Polanicy-Zdroju i wielu innych miejscowościach, gdzie serwowana jest kuchnia polska na najwyższym poziomie. Dzięki programowi MAKRO Polska można również poznać kulinarne opowieści sprzed wieków. Na przykład o tym, że na przełomie XVIII i XIX wieku przyszła do Krakowa moda na kawę i kawiarnie w wiedeńskim stylu, a wraz z nimi – na zajadanie się pysznymi tortami z pischingerem i sacherem na czele. Albo o kulinarnej mozaice Dolnego Śląska, w której widać odcienie ekskluzywnej kuchni europejskiej, pruskiej prostoty i kresowej łagodności. Czy wreszcie o tym, jak gdański port, gdzie handlowe statki przywoziły cytrusy, kawę i czekoladę stał się polskim kulinarnym „oknem na świat”.  Zaprezentowane zostaną także potrawy, które w  poszczególnych regionach doczekały się statusu kultowych, jak chociażby poznańska pyra z gzikiem, flaki po warszawsku czy warmińsko-mazurskie flaczki z lina i rosół z siei.

 

Kontynuowany będzie także plebiscyt „Najlepsza restauracja”: już teraz można na stronie www.polskieskarby.pl (w zakładce Szlak kulinarny) głosować na wszystkie biorące udział w akcji restauracje, przyznając od jednej do pięciu koron Polskich  Skarbów. Głosowanie potrwa do końca grudnia, a goście wybiorą laureatów na cały rok 2021. Wzorem tegorocznej edycji zostanie także wydany specjalny album prezentujący wyróżnione przez głosujących restauracje.

 

Wakacje dobiegają końca, ale warto na jesień i zimę zaplanować dłuższe i krótsze, pełne dobrego smaku podróże szlakiem Polskich Skarbów Kulinarnych. Zapraszamy do restauracji i na stronę internetową programu www.polskieskarby.pl.

 

Pełną aktualizowaną listę restauracji biorących udział w programie Polskie Skarby Kulinarne można znaleźć pod linkiem: www.polskieskarby.pl/szlak-kulinarny

Kontakt dla mediów

Michał Skup
Michał Skup
Dyrektor ds. Prawnych i Regulacyjnych
MAKRO Polska