Książkę „Jesienny stół”, zawierającą sto przepisów na chłodniejsze dni można już oglądać online. Zapraszamy po jesienne inspiracje.
Jesień to wyjątkowy czas dla kulinariów. Obfitość produktów, sezonowe smaki, jak grzyby czy dynie, a także coraz krótszy dzień i niższe temperatury, zachęcają do kuchennych eksperymentów i odkrywania nowych receptur. Właśnie z tych potrzeb zrodził się pomysł na nową książkę kucharską „Jesienny stół”, przygotowaną przez szefów kuchni i trenerów Akademii Inspiracji MAKRO Polska.
– „Jesienny stół” to książka o połączeniach – mówi Rafał Zaręba, Executive Chef Akademii Inspiracji MAKRO Polska. – Łączymy w niej aż sto sezonowych receptur na dania, przekąski, desery i napoje, ale także zachęcamy do łączenia się przy stole z przyjaciółmi i rodziną, czy to osobiście, czy – jeśli sytuacja tylko na to pozwala – wirtualnie. Nasze inspiracje łączy jeszcze jeden wspólny mianownik – to produkty z marek własnych z oferty MAKRO. Dobra kuchnia zawsze bowiem zaczyna się od dobrego produktu, a właśnie taki można znaleźć w naszych halach w całej Polsce.
Przepisy zebrane w „Jesiennym stole” podzielono na dziewięć rozdziałów, od dań, którymi można się dzielić z innymi, poprzez śniadania i pieczywo, przystawki, dania główne, desery, aż po napoje i koktajle. Ciekawostką jest osobny rozdział „5 smaków podstawowych raz jeszcze”, w którym szefowie zebrali propozycje oryginalnego zakończenia posiłku oparte o smaki: słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami. W całej książce można znaleźć receptury związane zarówno z kuchnią polską, jak i międzynarodową: włoską, francuską, orientalną i wieloma innymi.
„Jesienny stół” można przeglądać i pobrać pod tym linkiem: https://catalogues.metro-group.com/gazetka-promocyjna-makro/ksiazka-kucharska-jesienny-stol
Zapraszamy po jesienne inspiracje!