Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów
4 listopada 2021, 09:39

Biało-czerwone menu propozycją MAKRO Polska na Święto Niepodległości

Biało-czerwone menu propozycją MAKRO Polska  na Święto Niepodległości

Od 8 do 14 listopada, w wybranych restauracjach z całego kraju, trwać będzie Tydzień Kuchni Polskiej, czyli specjalny projekt MAKRO Polska, polegający na kulinarnym świętowaniu niepodległości. Z tej okazji przygotowano specjalne dania w kolorach narodowej flagi.

 

Tydzień Kuchni Polskiej to jedno z wydarzeń w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, promującego dziedzictwo kuchni polskiej we współczesnej gastronomii, jednego z kluczowych przedsięwzięć MAKRO Polska w obszarze odpowiedzialności społecznej. Od kilku już lat święto 11 listopada staje się okazją do przywoływania najlepszych tradycji rodzimego gotowania.

 

W tym roku projektowi towarzyszy specjalne biało-czerwone menu, którego autorem jest Zbigniew Sonik, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. W jego recepturach produkty kultowe dla kuchni polskiej łączą się z międzynarodowymi wpływami. W biało-czerwonych daniach znajdziemy buraka i to w kilku odsłonach. Przez stulecia kuchnia polska odkrywała to warzywo na wiele sposobów, od buraczanego kwasu, przez barszcz czerwony, także jako chłodnik, ćwikłę (koniecznie z chrzanem), aż po stosowanie syropu z buraków do słodzenia ciast w miejsce droższego miodu. Co więcej, także dziś burak zachęca do kuchennych innowacji, jak choćby zastosowany przez Zbigniewa Sonika wegański buraczany tatar, z białym akcentem w postaci kompresowanej kalarepy.

 

Wśród niepodległościowych kompozycji nie mogło zabraknąć gęsiny, listopadowego klasyka polskiej kuchni, od kilku lat przeżywającego prawdziwy renesans popularności w restauracyjnych jadłospisach. Dania z mięsem gęsi to kultowe elementy kuchni choćby w Wielkopolsce, ale także na Warmii i Mazurach, Kujawach czy Pomorzu. Jest też i znany z białego, delikatnego mięsa dorsz na musie z czerwonej papryki. Są wreszcie warzywa, te białe, jak pietruszka, albo chrzan oraz czerwone: papryka i pomidory. W deserze natomiast pojawia się chyba najbardziej polski kwiat – róża, choć w bardzo zaskakującej formie. Zbigniew Sonik użył bowiem owoców dzikiej róży do stworzenia sorbetu, którego smak uzupełniają: biała czekolada i beza.

 

Biało-czerwone menu szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO to dowód na to, że polską niepodległość można świętować przy stole, w zaskakujący i oryginalny sposób. Świętujmy zatem wspólnie Tydzień Kuchni Polskiej, koniecznie w narodowych barwach!

 

Więcej o Tygodniu Kuchni Polskiej i programie Polskie Skarby Kulinarne można znaleźć na www.polskieskarby.pl.

Kontakt dla mediów

Michał Skup
Michał Skup
Dyrektor ds. Prawnych i Regulacyjnych
MAKRO Polska