19 września w poznańskim hotelu Hampton by Hilton odbyła się gala „Hermesów”, czyli wyróżnień wręczanych przez Akademię Laureatów Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora.” Nagrodę za profesjonalną organizację szkoleń i warsztatów kulinarnych dla kucharzy i szefów kuchni w imieniu całego zespołu odebrał Rafał Zaręba, Executive Chef w Akademii Inspiracji MAKRO.
„Hermesy Kulinarne” to prestiżowy konkurs organizowany przez redakcję „Poradnika Restauratora” od 2005 roku. Zwycięzców wybiera kapituła. Skład Akademii Laureatów stanowią znane postaci branży gastronomicznej, jak m.in. Robert Sowa, Kurt Scheller, Przemysław Klima, Wojciech Modest Amaro, Jerzy Pasikowski, Marcin Budynek, Bartosz Peter, Paweł Stawicki, Janusz Profus, Joanna Klimas-Profus i wiele innych. Wśród wyróżnionych znalazła się także Akademia Inspiracji MAKRO, a w imieniu zespołu nagrodę za profesjonalną organizację szkoleń i warsztatów kulinarnych dla kucharzy i szefów kuchni odebrał Rafał Zaręba.
– Od 2017 roku organizujemy szkolenia skierowane do przedstawicieli profesjonalnej gastronomii – mówi Rafał Zaręba, Executive Chef w Akademii Inspiracji MAKRO. – Stale poszerzamy naszą ofertę dostosowując ją do potrzeb klientów. Stawiamy nacisk na podnoszenie nie tylko twardych umiejętności, ale także kompetencji miękkich. Cieszymy się, że nasze działania zostały dostrzeżone i docenione – dodaje.
W tegorocznej gali wręczenia „Hermesów” wzięła udział rekordowa liczba gości, wśród których byli przedstawiciele polskich i zagranicznych sieci handlowych, producentów czołowych firm krajowych i zagranicznych z sektora FMCG i HoReCa oraz organizacji zrzeszających handlowców, reprezentanci środowisk naukowych oraz agencji badawczych. Mieli również okazję uczestniczyć w panelu dyskusyjnym „Handel i gastronomia – małżeństwo z rozsądku”, podczas którego Rafał Zaręba opowiedział między innymi o: ofercie produktowej MAKRO Polska oraz o przyszłości sektorów HoReCa i FMCG.
O Akademii Inspiracji MAKRO
Akademia Inspiracji MAKRO to nowoczesne centrum szkoleniowe dedykowane przedstawicielom profesjonalnej gastronomii. Głównym celem jest wsparcie rozwoju biznesu klientów poprzez zapewnienie wysokiej jakości doświadczeń szkoleniowych oraz podnoszenie kulinarnych i biznesowych kompetencji ich zespołów.
W ofercie dostępne są 4 kategorie warsztatów: Kulinarne (między innymi: Nowoczesna kuchnia polska czy Menu okolicznościowe), Cukiernicze (między innymi: 5-dniowy kurs cukierniczy, Nowoczesne eklery, Makaroniki francuskie), Front (między innymi: kelnerskie, baristyczne czy barmańskie) oraz Biznes (finanse, marketing, kompetencje miękkie, zarządzanie zespołem czy fotografia kulinarna). Akademia Inspiracji MAKRO ma dwie placówki stacjonarne w Warszawie i Krakowie, jednocześnie szefowie kuchni udzielają konsultacji oraz prowadzą szkolenia w całej Polsce.
Centrum wspiera również rozwój młodych adeptów sztuki kulinarnej. Organizuje liczne warsztaty oraz konkursy w ramach projektu Szef dla Młodych Talentów adresowanego do uczniów szkół gastronomicznych.