Warszawa, 16 stycznia 2016 – MAKRO rozszerzyło swój asortymenty o 7 egzotycznych odmian grzybów. Dostępne są m.in. Shimeji, Enoki oraz Boczniaki. To doskonałe uzupełnienie różnorodnej oferty dla wymagającej gastronomii.
Klienci MAKRO, jako pierwsi na rynku, mogą zakupić grzyby Shimeji Brązowe, Shimeji Białe, Enoki, Enoki Złote, oraz trzy rodzaje Boczniaków – różowe, żółte i królewskie. Każda z odmian ma inną charakterystykę i ma różne kulinarne zastosowania. Grzyby Shimeji oraz Boczniaki żółte i różowe, dzięki swojej mięsistej strukturze, to świetny składnik dań wegetariańskich. Ich właściwości klasyfikują je także, jako popularny składnik wielu wschodnich potraw. Enoki to propozycja dla wszystkich miłośników zup i dań z woka. Swoje właściwości ujawniają po delikatnym przegotowaniu lub podsmażeniu. Ciekawą propozycją jest także Boczniak Królewski, który stanowi ważny składnik w rodzimej kuchni. Dzięki wyraźnemu, lekko ostremu smakowi doskonale pasuje do sosów z mięsem, dziczyzną, czy dań z makaronem. Część z wprowadzonych właśnie egzotycznych odmian spożywać można na surowo, jako dodatek do sałatek, kanapek lub ich dekorację.
Grzyby to świetny dodatek do wielu różnorodnych dań, bogaty w minerały, błonnik i są niskokaloryczne. Są także składnikiem, który dobrze wpisuje się we współczesne trendy kulinarne. Dzięki swojej strukturze stanowią doskonałe uzupełnienie kuchni wegetariańskiej zastępując mięso, a niska kaloryczność pozycjonuje je, jako skuteczny składnik diet.
W ofercie MAKRO niezmiennie dostępna jest także szeroka gama świeżych ziół doniczkowych Horeca Select. Klienci znajdą na półkach łącznie 12 odmian, w tym .m.in. rukiew wodną, oregano, bazylię tajską, kolendrę, pietruszkę, czy tymianek. W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo środowiska , wszystkie dostępne w MAKRO świeże zioła uprawiane są bez użycia pestycydów.