W ofercie sieci MAKRO pojawiła się wołowina irlandzka sezonowa na sucho (dry aged). Produkt wyróżnia się m.in. bardziej intensywnym i naturalnym smakiem oraz mniejszymi ubytkami po przygotowaniu w porównaniu do standardowej wołowiny.
Sezonowanie wołowiny na sucho polega na przechowywaniu mięsa przez 28 dni w warunkach ściśle określonej temperatury i wilgotności powietrza. Następnie element jest poddawany obróbce, porcjowany i pakowany próżniowo.
Produkt charakteryzuje się bardzo intensywnym i naturalnym smakiem, o delikatnym orzechowym aromacie. W porównaniu do standardowej wołowiny ubytek po przygotowaniu jest o 10% mniejszy, natomiast proces dojrzewania gwarantuje kruchość i delikatność mięsa.
Wołowina posiada niskie pH i uzyskiwana jest z krzyżówki irlandzkich ras bydła m.in. Angus oraz Hereford. Pochodzi wyłącznie od wolców i jałówek, których wiek nie przekraczał trzydziestu miesięcy.
Produkty Kettyle oferowane są zarówno w formie całych elementów bez kości (polędwica, antrykot i rostbef) oraz steków stałowagowych (stek z polędwicy - 2x140g, stek z rostbefu - 1x220g, stek z antrykotu - 1x220 oraz stek z krzyżowej - 2x145g).