W oferci sieci MAKRO pojawiły się polskie wina marki Adoria. Produkty cechują się wysoką jakością, są jednoodmianowe, rocznikowane i zostały uzyskane z winorośli szlachetnej. W asorytmencie MAKRO znalazło się siedem różnych pozycji, w tym m.in. wino czerwone wytrwane, różowe półwytrwane i białe półsłodkie.
Winnica Adoria łączy tradycyjne techniki uprawy winorośli z najnowszą technologią, a jej produkty
określane są przez ekspertów jako wino klasy światowej. Pozycje dostępne w MAKRO zostały wyprodukowane z vitis vinifery - winorośli szlachetnej, gwarantującej wysoką jakość trunków, wyjątkowe aromaty zapachowe i smakowe. Wina są jednoodmianowe i rocznikowane.
Pierwszą z propozycji sieci jest wino białe wytrawne Riesling z 2014 roku. Dominują w nim aromaty cytryny, limonki, miodu i rodzynek. Riesling serwowany jest m.in w klasie Premium Polskich Linii Lotniczych LOT oraz w restauracji U Fukiera, należącej do Magdy Gessler.
Kolejnym z trunków jest wino czerwone wytrawne Pinot Noir z 2014 roku, które dojrzewało w dębowych beczkach. Odmiana winorośli Pinot Noir jest trudna w uprawie, jednak odwdzięcza się bogatym smakiem i zapachem owoców. Produkt podawany jest m.in. w hotelu Marriott w Warszawie, w Grand Hotelu w Sopocie oraz we Wrocławiu w restauracjach hoteli Radisson i Monopol.
W ofercie marki Adoria znalazło się również białe wino musujące, przygotowywane metodą tradycyjną. Odmiana ta leżakowała w butelkach przez dziewięć miesięcy, przechodząc drugą fermentację, dzięki czemu trunek wzbogacił się o naturalny dwutlenek węgla. Delikatność i subtelność pęcherzyków gazu to jeden z podstawowych czynników odróżniających go od win masowych do których gaz dodawany jest w sposób sztuczny z butli. Produkt serwowany jest m.in. w restauracji hotelu Marriott w Warszawie oraz w restauracji Belvedere w Warszawie.
Czwartą propozycją polskiej winnicy jest wino białe wytrwane Bacchus z 2014 roku. Dominują w nim aromaty limonki i brzoskwini, połączone z niską kwasowością. Bacchus stanowi doskonałe uzupełnienie nowoczesnej kuchni, preferującej świeży smak lokalnych składników. Znakomicie pasuje do dań z kurczaka, pieczonej wieprzowiny i łososia.
W ofercie znalazło się również różowe wino półwytrawne Rose Dolina Bystrzycy. Trunek cechuje się świeżym, owocowym smakiem poziomki, arbuza i wiśni.
Propozycją dla miłośników win półsłodkich jest Riesling z 2014 roku. Szlachetne, winogrona, z których powstał ten trunek zostały zebrane później niż zwykle, gdy bukiet aromatów i słodycz owoców osiągnęły maksimum. W winie wyczuwalne są nuty mineralne, owoców cytrusowych i ananasa.
Ostatnią z nowości proponowanych przez MAKRO jest białe wytrawne Chardonnay z 2014 roku. Trunek fermentował w beczkach z dębu amerykańskiego i odpoczywał w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza, drobiem i wieprzowiną oraz stanowi idealne uzupełnienie smaków kremowych serów.
Produkty dostępne są w butelkach 0,75 l.