9. maja odbyły się warsztaty fotografii kulinarnej zorganizowane przez Żółty Przewodnika Gault & Millau Polska i Olympus Polska. Wydarzenie skierowane było do szefów kuchni i dziennikarzy, a jego partnerem została firma MAKRO Cash and Carry Polska.
Jak wydobyć smak i piękno potraw za pomocą zdjęcia? – odpowiedzi na to pytanie można było uzyskać w Studiu Aruana w Hotelu Narvil w Serocku, gdzie stylistka jedzenia, Ola Buczkowska- Przeździk oraz fotograf, Kuba Kaźmierczyk, dzielili się swoją wiedzą z zakresu fotografii kulinarnej.
W warsztatach udział wzięli szefowie kuchni i dziennikarze, którzy podzieleni na mniejsze zespoły przygotowywali po dwa dania – przystawkę lub deser i zupę lub danie główne. W menu pojawiły się m.in. świeże ryby, owoce morza, mięso, warzywa i owoce, a produkty wykorzystane do przygotowania posiłków dostarczył partner wydarzenia, firma MAKRO Cash and Carry Polska.
Na koniec gotowe potrawy zostały sfotografowane przez uczestników przy użyciu profesjonalnych aparatów Olympus.