Świetni szefowie kuchni, premierowe dania w wykonaniu laureatów regionalnych nagród i doskonałe smakowe doznania – tak najkrócej można podsumować pierwsze tegoroczne spotkanie z cyklu Gault&Millau Tour 2016 w Warszawie. Partnerem wydarzenia była firma MAKRO Cash & Carry Polska, która zaprezentowała stoisko formie jadalnego pola.
6. czerwca w warszawskiej restauracji Belvedere odbyło się spotkanie Gault&Millau Tour 2016. Jednym z partnerów wydarzenia była sieć hurtowni MAKRO Cash & Carry Polska, która zaprezentowała stoisko ,,Jadalne Pole“ przedstawiające pięć szklarni z naturalnymi uprawami. W każdej z nich znajdowały się inne produkty pobudzające wyobraźnię i zmysły. Uczestnicy mieli okazję przyjrzeć się bliżej m.in. białym i brązowym grzybom shimeji, mini marchewkom, mini cukiniom, przegrzebkom, ostrygom oraz truskawkom ananasowym. Zaprezentowane produkty to nowości dostępne w ofercie sieci.
W wydarzeniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny. Najlepszym w regionie Centrum Szefom Kuchni oficjalnie wręczono nagrody w pięciu kategoriach: Szef Roku - Witek Iwański (Aruana); Szef Jutra - Martin Gimenez Castro (Salto); Młody Talent - Marcin Przybysz (Belvedere); Kobieta Szef - Urszula Czyżak (Lawendowe Termy); Kuchnia Tradycyjna - Andrzej Polan (Mała Polana Smaków).
Wszyscy laureaci po ogłoszeniu wyników mieli okazję uchylić rąbka kulinarnej tajemnicy
i przygotować dla gości coś specjalnego. Szefiowie zaprezentowali swoją popisową potrawę, a publiczność mogła ich wyczyny obserwować i komentować. Potem była szansa na degustacje, które tylko potwierdziły słuszność ocen inspektorów.
Spotkania Gault&Millau Tour stanowią forum wymiany doświadczeń dla szefów kuchni, są źródłem kulinarnych inspiracji i płaszczyzną kontaktów z partnerami biznesowymi.