Sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska włączyła się do akcji charytatywnej ,,Kucharze Dzieciom“, przekazując szkolnym i przedszkolnym stołówkom na Mokotowie profesjonalne sprzęty gastronomiczne. Firma ufundowała również bony na zakupy w halach oraz thermoboxy dla wybranych restauratorów zaangażowanych w projekt.
11. czerwca na warszawskim Polu Mokotowskim odbyła się impreza dobroczynna z cyklu „Kucharze Dzieciom” zorganizowana przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz Targ Śniadaniowy. W wydarzeniu udział wzięli znani szefowie kuchni, stołeczne restauracje oraz wytwórcy i producenci żywności.
Partnerem akcji była sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska, która dla wybranych restauratorów zaangażowanych w projekt ufundowała bony na zakupy w halach oraz thermoboxy. Prezes Eric Poirier, w imieniu firmy, przekazał także przedstawicielom szkolnych stołówek na Mokotowie profesjonalne sprzęty gastronomiczne.
W ramach imprezy zorganizowane zostały pokazy i warsztaty kulinarne, a jednym z prowadzących był szef kuchni i trener z Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO, Paweł Serafin.
Uczestnicy mieli okazję skosztować dań i przekąsek przygotowanych przez wybitnych restauratorów. Na Polu Mokotowskim pojawiły lokale takie jak m.in. Tel-Aviv, Butchery & Wine, Aïoli Cantine Bar Café Deli oraz wystawcy Targu Śniadaniowego.
Wytwórcy żywności, producenci i szefowie kuchni zaproszeni do projektu wzięli w nim udział pro bono, a pieniądze zebrane podczas wydarzenia zostały przekazane na zakup sprzętu kulinarnego do stołówek szkolnych na Mokotowie.