Tytuł ,,Warszawskiej Pyzy 2016”, najlepszego punktu z ulicznym jedzeniem, otrzymał w tym roku wietnamski Viet Street Food. W plebiscycie czytelników zwyciężył zaś meksykański Gringo Bar. Firma MAKRO Cash&Carry Polska, będąca partnerem wydarzenia, ufundowała nagrody dla laureatów.
19. czerwca podczas ,,Żarcia Na Kółkach“ już po raz czwarty w ramach plebiscytu ,,Gazety Wyborczej" wytypowano najlepsze punkty z ulicznym jedzeniem.
Jury w składzie: Maciej Nowak, Małgorzata Minta, Grzegorz Łapanowski, Jan Młynarski, Mateusz Wojnarowski i Filip Jankowski, wybrało zwycięzcę, którym został pierwszy wietnamski food truck w Warszawie - Viet Street Food. Ich specjałem są bułki bánh mi podawane na trzy sposoby: z pate (wietnamskim pasztetem), z boczkiem oraz z tofu. Punkt serwuje również dania sezonowe. Viet Street Food jest punktem mobilnym i o swojej lokalizacji informuje na bieżąco na Facebooku.
Tytuł ,,Warszawskiej Pyzy Publiczności”, przyznany przez czytelników biorących udział w internetowym głosowaniu, otrzymał natomiast meksykański Gringo Bar. Ich specjałem jest burrito, oferowane w wersji wołowej, drobiowej, wege lub z oscypkiem. Na codzień stacjonują przy ulicy Odolańskiej na Mokotowie, sezonowo pojawiają się również przy ulicy Polnej w Śródmieściu.
Nagrody dla laureatów plebiscytu ufundował partner wydarzenia, sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry. Firmę reprezentował Dominik Branny, Dyrektor Pionu Operacyjnego, który wręczył laureatom bony towarowe na zakupy w halach MAKRO.
Pozostały finalistami byli: Munchies Warszawa, Dogidog oraz Pogromców Meatów.