Zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu ,,Wielkopolski Kucharz Roku“ został Paweł Salamon, szef kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurant w Trzciance. Partnerem wydarzenia była sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska.
Dwunastu wybitnych kucharzy z Wielkopolski przystąpiło do zmagań kulinarnych w ramach ,,Wielkopolskiego Kucharza Roku”, który odbył się 10 czerwca w Poznaniu. Uczestnicy konkursu musieli przygotować danie składające się z trzech głównych składników: wybranej części wieprzowiny złotnickiej, boczniaków i piwa. Prace oceniło jury w składzie: Tomasz Purol, Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Paweł Kałuski, Marcin Szukaj, Piotr Kamieniczny oraz Iwona Niemczewska.
Tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 otrzymał Paweł Salamon, szef kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurant w Trzciance. Drugie miejsce zajął Jakub Walczak z restauracji Bazar 1838, zaś trzecie - Marcin Trzciński z Enjoy Restaurant.
Partner wydarzenia, sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska, przygotowała dla uczestników konkursu i jurorów kulinarne upominki. Firma zaprezentowała także nowości produktowe w ofercie marek Horeca Select oraz Rioba i zaprosiła uczestników do degustacji win serwowanych przez sommerliera.