Sieć hurtowni MAKRO Polska oferuje wysokiej jakości mięso wołowe, w tym wołowinę marmurkowatą. To specjalnie wyselekcjowany surowiec o wysokiej zawartości tłuszczu międzymięśniowego, którego nitki tworzą charakterystyczną marmurkową strukturę.
Wołowina marmurkowata przez niektórych uznawana jest za najlepsze mięso świata. Wyróżnia się ona specyficzną i intensywną marmurkową strukturą, którą tworzą drobne nitki tłuszczu międzymięśniowego. Dzięki temu mięso stanowi źródło wielu cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy równoczesnej niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy ograniczać w diecie. Wołowina marmurkowata jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że mimo obróbki termicznej mięso zachowuje soczystość, łagodny smak, kruchość i delikatną teksturę.
Mięso pochodzi od ras bydła – na przykład Angus czy Wagyu – które wykazują dużo wyższy od innych ras wskaźnik marmurkowatości. Na marmurkowatość ma wpływ również płeć (jałówki i kastrowane byki mają wyższy stopień marmurkowatości niż młode niekastrowane byki), wiek (najlepsze efekty osiągane są w wieku 2,5 – 3,5 lat) oraz pasza (wyższy stopień marmurkowatości zapewnia treściwa pasza zawierająca ziarna zbóż, takie jak jęczmień czy kukurydza).
Ze względu na ograniczoną hodowlę bydła o wysokim wskaźniku marmurkowatości, wołowina ta nie jest w Polsce produktem powszechnie dostępnym. Jednak w hurtowniach MAKRO Polska można dostać ją w postaci antrykotu, rostbefu czy krzyżowej wołowej (bez kości) marek takich, jak m.in. ABP, Sokołów, Biernacki czy Swaegers.