Sieć hurtowni MAKRO Polska oferuje szeroki wybór świeżych warzyw sezonowych. Hitem na lato są warzywa fioletowe: kalafior, marchew i kapusta pekińska.
Kolorowe jedzenie na stałe zagościło w kuchniach najlepszych restauracji i stało się jednym z najpopularniejszych trendów kulinarnych. Warzywa o intensywnym kolorze nie tylko bowiem zdobią talerz, ale mają także szereg prozdrowotnych właściwości. Świetne uzupełnienie letniego menu stanowią fioletowe odmiany kalafiora, marchwi i kapusty pekińskiej, które można znaleźć na półkach MAKRO Polska.
Za fioletowy kolor warzyw odpowiadają zawarte w nich przeciwutleniacze oraz antocyjany, czyli naturalne barwniki. Mają one działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Obniżają ciśnienie krwi i poziom szkodliwego cholesterolu, dzięki czemu są pomocne przy profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i układu krążenia. Pozytywnie wpływają na stan wzroku i pamięci, chronią wątrobę, zapobiegają nowotworom (zwłaszcza jelita grubego) oraz wspomagają procesy trawienia i odchudzanie.
Im bardziej intensywny fioletowy kolor kalafiora, marchwi czy kapusty pekińskiej, tym więcej w nich witamin i substancji pozytywnie wpływających na stan zdrowia. Warto zadbać, by czas obróbki termicznej fioletowych warzyw był jak najkrótszy, by nie straciły wartościowych składników odżywczych.