Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów
16 sierpnia 2017, 11:00

Fioletowa porcja zdrowia od MAKRO Polska

Fioletowa porcja zdrowia od MAKRO Polska

Sieć hurtowni MAKRO Polska oferuje szeroki wybór  świeżych warzyw sezonowych. Hitem na lato są warzywa fioletowe: kalafior, marchew i kapusta pekińska.

Kolorowe jedzenie na stałe zagościło w kuchniach najlepszych restauracji i stało się jednym z najpopularniejszych trendów kulinarnych. Warzywa o intensywnym kolorze nie tylko bowiem zdobią talerz, ale mają także szereg prozdrowotnych właściwości. Świetne uzupełnienie letniego menu stanowią fioletowe odmiany kalafiora, marchwi i kapusty pekińskiej, które można znaleźć na półkach MAKRO Polska.

Za fioletowy kolor warzyw odpowiadają zawarte w nich przeciwutleniacze oraz antocyjany, czyli naturalne barwniki. Mają one działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Obniżają ciśnienie krwi i poziom szkodliwego cholesterolu, dzięki czemu są pomocne przy profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i układu krążenia. Pozytywnie wpływają na stan wzroku i pamięci, chronią wątrobę, zapobiegają nowotworom (zwłaszcza jelita grubego) oraz wspomagają procesy trawienia i odchudzanie.

Im bardziej intensywny fioletowy kolor kalafiora, marchwi czy kapusty pekińskiej, tym więcej w nich witamin i substancji pozytywnie wpływających na stan zdrowia. Warto zadbać, by czas obróbki termicznej fioletowych warzyw był jak najkrótszy, by nie straciły wartościowych składników odżywczych.

Kontakt dla mediów

Michał Skup
Michał Skup
Dyrektor ds. Prawnych i Regulacyjnych
MAKRO Polska

Słowa kluczowe

MAKRO Polska, MAKRO,