Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów
12 czerwca 2018, 12:53

Zwycięzcy drugiej edycji Wyzwania MAKRO Chefa

Zwycięzcy drugiej edycji Wyzwania MAKRO Chefa

W drugiej edycji konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa wzięło udział 20 szkół z całej Polski, których zadaniem było przygotowanie receptury na danie street food z wykorzystaniem produktów MAKRO Chef i MAKRO Premium. Zdaniem jury najlepsze prace przygotowały zespoły ze szkół w Złotym Potoku, Sokółce i Szczecinie. Nagrody publiczności zdobyły natomiast zespoły z Rawy Mazowieckiej, Szczecina i Turku.

 

20 zakwalifikowanych szkół z całej Polski przygotowało autorskie receptury na danie street food z wykorzystaniem papryczek piri-piri, karczochów i fasoli w sosie pomidorowym marki MAKRO Chef oraz pulpy mango marki MAKRO Premium. Jury postanowiło nagrodzić następujące szkoły:

 

- 1 miejsce: Zespół Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku – smażone pierożki z ciasta fasolowo-pomidorowego nadziewane grillowanymi warzywami z kurczakiem i kozim serem podawane z chatneyem mango z piri-piri w dwóch odsłonach,

 

- 2 miejsce: Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce – proziaki, czyli regionalna pizza,

 

- 3 miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa Specjalna nr 16 im. Jana Pawła II w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Szczecinie – pełnoziarnista knysza wypełniona pastą z fasoli i suszonych pomidorów, z kotletem z karczochów i warzyw korzeniowych, sałatami, pomidorem, grillowaną cukinią, polana sosem słodko-pikantnym z mango, papryczek piri-piri i kolendry.

 

Dodatkowo na fanpage’u programu Szef dla Młodych Talentów na Facebooku odbyło się głosowanie na nagrodę publiczności. Głosowanie cieszyło się wielkim zainteresowaniem – w ciągu tygodnia oddano ponad 11 tys. głosów. W związku z tym organizatorzy postanowili przyznać nie jedną, a trzy nagrody publiczności:

 

- 1 miejsce z wynikiem 2 087 głosów: Zespół Szkół – Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej w Rawie Mazowieckiej – pierożki paprykowe mango z sosem słodko-ostrym i karczoch z pudrem z pora z sosem ogórkowym z orzeszkami ziemnymi,

 

- 2 miejsce z wynikiem 1 454 głosów: Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie – tajskie kulki mięsno-warzywne

 

- 3 miejsce z wynikiem 977 głosów: Zespół Szkół Technicznych im. Gen. Prof. Sylwestra Kaliskiego w Turku – tortilla street podana z kiełbasą chorizo i papryczką piri-piri oraz z karczochem zanurzonym w gastriku z dodatkiem musu z białej fasoli i mango.

 

Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni MAKRO Polska przygotowała nagrody: publikację w międzynarodowej książce kucharskiej wydanej przez METRO AG, zestawy noży MAKRO Professional oraz bony na zakupy do MAKRO. Wszystkie zakwalifikowane do konkursu szkoły otrzymały również zestawy produktów spożywczych MAKRO Chef i MAKRO Premium.

 

Zwycięzców wybrało jury w składzie: Magdalena Figurna (rzecznik prasowy MAKRO Polska), Sławomir Leszczyński (kierownik działu marki własnej w MAKRO Polska), Joanna Purzycka (koordynatorka konkursu), Paweł Serafin (szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie), Cezary Powała i Michał Grzywacz (szefowie kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie) oraz Wojciech Harapkiewicz (szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, ambasador marek własnych MAKRO Chef, MAKRO Premium i MAKRO Professional).

 

We wrześniu odbędzie się trzecia edycja konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa. Konkurs prowadzony jest przez MAKRO Polska w ramach Roku Marek Własnych oraz projektu Szef dla Młodych Talentów – programu odpowiedzialności społecznej, którego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne, w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji o konkursie można znaleźć na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl.

Kontakt dla mediów

Michał Skup
Michał Skup
Dyrektor ds. Prawnych i Regulacyjnych
MAKRO Polska