MAKRO Cash and Carry Polska S.A. ogłosiła dziś strategiczną decyzję o optymalizacji swoich procesów oraz swojej sieci operacyjnej, która obecnie obejmuje dwadzieścia dziewięć hal typu cash & carry w całej Polsce i dwa centra dystrybucji. Decyzja ta jest odpowiedzią na strukturalną presję kosztową oraz wysoki poziom inflacji kosztów operacyjnych. W związku z tym do 30 września 2025 r. zamknięte zostaną cztery hale zlokalizowane w Rybniku, Słupsku, Toruniu i Zabrzu. Krok ten stanowi część szerszej transformacji, której celem jest długoterminowe skoncentrowanie się spółki na sektorze HoReCa poprzez rozwój usług dostaw żywności i rozwiązań cyfrowych oraz na handlu tradycyjnym, co wymaga innego podejścia do zmieniających się potrzeb klientów.
W wyniku tych zmian, do 400 miejsc pracy będzie podlegać likwidacji, co wpłynie również na procesy biznesowe w pozostałych obszarach działalności Spółki. MAKRO Cash and Carry Polska S.A. z pełną powagą podchodzi do wpływu, jaki ta decyzja będzie miała na pracowników i ich rodziny, i zobowiązuje się do przeprowadzenia tego procesu w sposób przejrzysty i sprawiedliwy, zapewniając niezbędne wsparcie w przygotowaniu do poszukiwania nowych możliwości zatrudnienia.
Klienci zamykanych hal zostaną odpowiednio i z wyprzedzeniem poinformowani przez zespoły sprzedażowe MAKRO, tak aby należycie zabezpieczyć interes klientów MAKRO i ciągłość dostaw. W przyszłości, klienci zamykanych hal będą obsługiwani w systemie dostaw MAKRO lub poprzez inne pobliskie hale.
Patrząc w przyszłość, MAKRO Cash and Carry Polska S.A. intensyfikuje swoje strategiczne działania na dynamicznie rozwijającym się niezależnym sektorze HoReCa (Hotele, Restauracje i Catering) oraz podtrzymuje swoją strategię wobec rynku handlu tradycyjnego. Spółka konsekwentnie inwestuje w rozwiązania dostosowane do potrzeb swoich klientów, w narzędzia cyfrowe oraz logistykę, aby zwiększyć swoje możliwości operacyjne w zakresie dostaw żywności i jeszcze lepiej obsługiwać swoich klientów profesjonalnych.