Krystian Sak z Trębaczewa to pierwszy uczeń, który odbył staż w kuchni pokazowej w hali MAKRO nr 1 w Warszawie. Zwycięzca w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów mógł szlifować swój kulinarny talent pod okiem szefów kuchni Michała Grzywacza i Cezarego Powały.
Krystian Sak ma 18 lat, pochodzi z małej miejscowości Trębaczew w woj. łódzkim i jest uczniem Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Na Miksery Kulinarne – bezpłatne spotkania edukacyjne organizowane przez MAKRO Polska w ramach programu Szef dla Młodych Talentów – przyjeżdża sam, pokonując 230 km w jedną stronę. Kiedy rozwiązał test wiedzy po Mikserze jako jeden z najlepszych i w nagrodę zdobył staż w kuchni pokazowej w hali MAKRO nr 1 w Warszawie, bardzo się ucieszył. „To dla mnie świetna szansa, by nauczyć się nowych technik, wypróbować nieznane mi produkty i nawiązać nowe kontakty” – mówi Krystian, który jest pierwszym stażystą w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów.
Podczas tygodniowego stażu Krystian mógł pod okiem szefów kuchni Cezarego Powały i Michała Grzywacza przygotowywać potrawy m.in. z owoców morza i egzotycznych mięs, takich jak krokodyl czy struś. „Krystian mógł samodzielnie wybrać produkty z naszej oferty, które chciałby wypróbować oraz kreować z nich własne potrawy. Zaskoczył nas swoją pomysłowością, inwencją twórczą, zaangażowaniem i chęcią nauki” – wyjaśnia Michał Grzywacz, szef kuchni pokazowej. „Najbardziej zaskoczył mnie smak ostryg, a moim popisowym daniem po stażu będzie krokodyl” – dodaje Krystian.
Dodatkowo zwycięzca stażu w kuchni pokazowej MAKRO w hali numer 1 w Warszawie mógł pracować nad swoją pewnością siebie. „Praca w kuchni otwartej uczy odwagi, dyskutowania, prezentowania produktów i dań. Poza warsztatem kulinarnym Krystian mógł szlifować tutaj umiejętności ‘sprzedawania swojej pracy’. Dzięki takim interakcjom może on nabrać dużo pewności siebie, która ułatwi mu startowanie w konkursach kulinarnych, gdzie jego praca byłaby obserwowana i gdzie tworzenie potraw trzeba łączyć z odpowiadaniem na pytania” – podkreśla Cezary Powała, szef kuchni pokazowej.
Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez MAKRO Polska. Celem programu jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez staże, Miksery Kulinarne oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”). Z myślą o uczniach szkół gastronomicznych MAKRO Polska prowadzi także konkurs Wyzwanie MAKRO Chefa.