Norbert Szefer to drugi stażysta w programie Szef dla Młodych Talentów, który szkolił się pod okiem Michała Grzywacza i Cezarego Powały – szefów kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie.
19-letni Norbert Szefer z Łodzi kulinarną przygodę rozpoczął już w dzieciństwie dzięki babci. Swoją pasję do gotowania postanowił dalej rozwijać w Zespole Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi. Pracował już w kilku restauracjach, dzięki czemu – pomimo młodego wieku – ma już bogate doświadczenie. Jednak staż w kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 stanowił dla niego świetną okazję do dalszego rozwijania swojej wiedzy i umiejętności.
„Dzięki stażowi mogłem pracować na nowych produktach, o których istnieniu wcześniej nie miałem pojęcia. Przygotowywałem dania z wykorzystaniem m.in. jadalnych kwiatów, byczych jąder czy mięsa z krokodyla” – mówi Norbert. „Pracowałem już w różnych restauracjach, ale staż w kuchni pokazowej był dla mnie zupełnie nowym i ciekawym doświadczeniem dzięki ciągłemu kontaktowi z klientami, którzy podchodzili do nas, zadawali pytania, degustowali przygotowane przeze mnie potrawy” – dodaje stażysta.
„Norbert wyróżnia się wiedzą i zaangażowaniem. Jeśli nadal będzie tak chętnie podchodził do nauki, to na pewno osiągnie sukces” – mówi Michał Grzywacz, szef kuchni pokazowej hali MAKRO nr 1 w Warszawie.
Norbert Szefer wygrał staż w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. To program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Celem programu jest tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez staże, Miksery Kulinarne oraz materiały edukacyjne, w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Z myślą o uczniach szkół gastronomicznych MAKRO Polska prowadzi także konkurs Wyzwanie MAKRO Chefa.