Michał Molenda dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO jako drugi szef kuchni. Do jego głównych zadań należeć będzie rozwój oferty szkoleń dla branży gastronomicznej.
Michał Molenda dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO jako drugi szef kuchni. Do jego głównych zadań należeć będzie rozwój oferty szkoleń dla branży gastronomicznej.
Spośród dwudziestu prac konkursowych zwyciężyła ta zgłoszona przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Jury wyróżniło również szkoły z Jarosławia i Suwałk, a publiczność największą liczbą głosów nagrodziła placówkę z Zamościa.
Ostatni w 2018 roku Mikser Kulinarny przyciągnął ponad 200 młodych adeptów sztuki kulinarnej z całej Polski. Tematem przewodnim spotkania był drób, filozofia zero waste oraz nadchodzące w 2019 roku trendy kulinarne.
MAKRO Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne przygotowało limitowaną edycję kalendarzy na 2019 rok. Do udziału w projekcie sieć hurtowni zaprosiła czołowych przedstawicieli polskiej branży gastronomicznej. Szefowie kuchni wzięli udział w wyjątkowej sesji zdjęciowej.
Sieć hurtowni MAKRO Polska przygotowała drugie wydanie książki „Sto receptur na sto lat niepodległości”. Publikacja zawiera historyczne receptury wraz z komentarzem profesora Jarosława Dumanowskiego oraz nowoczesne interpretacje autorstwa szefów kuchni z całej Polski. Książka dostępna jest w halach MAKRO. Część dochodu z jej sprzedaży zostanie przeznaczona na cel charytatywny.
Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach projektu Szef dla Młodych Talentów rozpoczęła trzecią edycję konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa. Inicjatywa skierowana do szkół i klas gastronomicznych ma na celu promocję kuchni historycznej oraz nowych marek własnych: MAKRO Chef, MAKRO Professional i MAKRO Premium.
Jelenina to szlachetne mięso, które często gościło na stołach naszych przodków. Ten wyborny produkt sprawdzi się w formie tatara, pieczeni lub grillowanego steku – w każdym wypadku obroni się swoim wyrazistym aromatem. W tym odcinku „Trików szefa kuchni” Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju i ambasador marek MAKRO Chef, MAKRO Premium i MAKRO Professional, omawia podział tuszy jelenia dzieląc się z widzami fachową wiedzą i inspiracjami.