Twój Partner w Biznesie

Menu
Dla mediów
28 stycznia 2016, 11:19

Łosoś „Sockeye” dostępny w Halach MAKRO

Łosoś „Sockeye” dostępny w Halach MAKRO

Warszawa, 28 stycznia 2016 – W ofercie sieci MAKRO pojawił się łosoś pacyficzny. Ta wyjątkowa ryba poławiana jest w krystalicznie czystych wodach, dzięki czemu ceniona jest za swój smak i wszechstronność kulinarnych zastosowań.

W świecie ryb i owoców morza, czerwony łosoś zajmuje szczególne miejsce. Żyjący swobodnie w wyjątkowo czystych, lodowatych wodach Alaski, swój niepowtarzalny smak, zwartą strukturę i głęboki, czerwony kolor mięsa, zawdzięcza żywieniu różnorodnym i naturalnym pokarmem, w skład którego wchodzą m.in. mniejsze ryby, skorupiaki, krewetki, a nawet kalmary. Dzięki swoim właściwościom, rybę tą charakteryzuje wszechstronność kulinarnych zastosowań – do wędzenia, grillowania, pieczenia, smażenia, czy gotowania na parze.

Co istotne, Stan Alaska jest światowym liderem we wprowadzaniu standardów odpowiedzialnego i przyjaznego środowisku zarządzania zasobami morskimi. Dzięki temu, połowy dzikiego łososia certyfikowane są tam zarówno zgodnie z wymogami organizacji FAO, jak i MSC (Marine Stewardship Council), a hodowla w warunkach sztucznych jest zakazana. Daje to konsumentom pewność, że otrzymują produkt najwyższej jakości, pełen wartości odżywczych, pozyskany z dbałością o środowisko i lokalny ekosystem.

Czerwony łosoś z Alaski poławiany jest w sezonie letnim, w okresie od czerwca do września.

Kontakt dla mediów

Michał Skup
Michał Skup
Dyrektor ds. Prawnych i Regulacyjnych
MAKRO Polska

Słowa kluczowe

Hale MAKRO, kulinaria,