Polityka zrównoważonego rozwoju jest niezwykle istotnym elementem działalności METRO AG, a więc i MAKRO Polska. Działania firmy w 2021 roku skupiły się przede wszystkim na minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko.
Polityka zrównoważonego rozwoju jest niezwykle istotnym elementem działalności METRO AG, a więc i MAKRO Polska. Działania firmy w 2021 roku skupiły się przede wszystkim na minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko.
MAKRO Polska po raz piąty zostało odznaczone certyfikatem Top Employer, wydawanym przez Top Employer Institute. W tym roku firma uhonorowana została dwoma wyróżnieniami: Top Employer Polska 2022 oraz Top Employer Europe 2022. Jest to potwierdzenie najwyższych standardów działań MAKRO w zakresie prowadzonej polityki personalnej oraz faktu, że dla firmy najważniejsi są pracujący w niej ludzie.
6 grudnia 2021 r. w Warszawie przy ulicy Filtrowej otwarty został pierwszy sklep ambasadorski ODIDO w formacie miejskim. Jest to kolejny krok w rozwoju marki na polskim rynku detalicznym. W nadchodzących latach MAKRO Polska zamierza otworzyć ponad 200 sklepów ODIDO rocznie w nowych formatach: miejskim oraz familijnym.
Sieć hurtowni MAKRO Polska wprowadza nowe produkty pod parasolem marki METRO Chef. Do oferty dołącza seria profesjonalnych mąk: mąka pszenna durum, mąka pszenna typ 00 oraz mąka pszenna Manitoba typ 0. Wszystkie produkty dostępne są w opakowaniu 5 kg.
Od stycznia 2022 roku MAKRO Polska wycofuje ze sprzedaży jaja kurze pochodzące z chowu klatkowego, oznaczone klasyfikacją 3. W ofercie sieci dostępne będą tylko jaja z hodowli ekologicznych, ściółkowych oraz z wolnego wybiegu. Decyzja ta wynika z troski firmy o zwierzęta hodowlane oraz z szacunku, jaki do nich żywi. Wycofanie ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego jest zgodne z polityką Corporate Responsibility METRO Group.
Jak co roku z okazji Święta Niepodległości, MAKRO Polska organizuje akcję Tydzień Kuchni Polskiej (8-14.11.2021). W tym roku towarzyszy mu specjalne biało-czerwone menu, przygotowane przez Akademię Inspiracji MAKRO.
Od 8 do 14 listopada, w wybranych restauracjach z całego kraju, trwać będzie Tydzień Kuchni Polskiej, czyli specjalny projekt MAKRO Polska, polegający na kulinarnym świętowaniu niepodległości. Z tej okazji przygotowano specjalne dania w kolorach narodowej flagi.