14 stycznia 2018 r. odbędzie się 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy (WOŚP). Tym razem pieniądze będą zbierane na wyposażenie oddziałów neonatologicznych. Wsparcie WOŚP będzie można połączyć ze… zjedzeniem posiłku.
14 stycznia 2018 r. odbędzie się 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy (WOŚP). Tym razem pieniądze będą zbierane na wyposażenie oddziałów neonatologicznych. Wsparcie WOŚP będzie można połączyć ze… zjedzeniem posiłku.
Sieć hurtowni MAKRO Polska rozpoczęła cykl wywiadów z najważniejszymi postaciami polskiej gastronomii. Rozmowy będą ukazywać się w comiesięcznych publikacjach „MAKRO dla gastronomii”. Nową serię zainicjował wywiad z Maciejem Nowickim – szefem kuchni Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie.
Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP. Zebrane fundusze zostaną przekazane na wyposażenie oddziałów neonatologicznych.
W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln t żywności rocznie. Około 50% – marnotrawią konsumenci. Reszta przepada podczas produkcji, dystrybucji i transportu jedzenia. Tymczasem prawie 2 mln osób w naszym kraju potrzebuje codziennego wsparcia w postaci żywności. Jak można im pomóc?
Ryby cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Piotr Zych, starszy specjalista ds. ryb w MAKRO Polska, prezentuje na filmie, jak odpowiednio filetować rybę, by pozbyć się ości.
Boże Narodzenie to tradycyjne „rybne święto”. W czołówce spożycia nadal utrzymują się takie gatunki, jak karp, śledź, łosoś i dorsz. Niezależnie od tego, jakie ryby kupujemy, należy zwracać uwagę, aby były one świeże. Jak to rozpoznać radzi na filmie Piotr Zych z MAKRO Polska.
Zapraszamy na wideorelację z ostatniego w tym roku kalendarzowym Miksera Kulinarnego. Tematem przewodnim spotkania z cyklu Szef dla Młodych Talentów były ryby w kontekście Świąt Bożego Narodzenia oraz vademecum sommeliera wodnego.